Notification

We hereby declare, that most of the photos featured in this blog, do not belong to us except for those which have a watermark of our blog address. We would gladly remove any photos from our blog, upon notification from any parties, claiming their rights on the photos. Thank you.

Saturday, 6 August 2011

Tahukah Anda? : Faktor-faktor Pemilihan Sistem Pendawaian Elektrik

Faktor-faktor yang boleh mempengaruhi Sistem Pendawaian Elektrik adalah seperti yang berikut:


(a) Jenis Pembinaan Bangunan - bagi menentukan penghalaan pendawaian, ikatan dan penamatan.

(b) Kebolehlenturan Kepada Sistem - boleh menukar kedudukan bagi peralatan dan penghalaan seperti mesin dan juga bangunan sementara.

(c) Suhu Ambien - mengambil kira jenis pemasangan jika di dalam bilik dandang atau pemasangan perawatan haba.

(d) Kaedah Pemasangan - perlindungan ke atas keperluan kemungkinan berlaku kerosakan mekanikal dan ketinggian tempat bekerja.

(e) Kekemasan Pemasangan - mengenal pasti sama ada pemasangan sesuai secara sistem pendawaian permukaan atau pendawaian tersembunyi.

(f) Ketahanlasakan - jangka tempoh hayat pemasangan.

(g) Ekonomi - kos keseluruhan sesuatu pendawaian dan kemampuan pembiayaan kewangan.

(h) Aspek Keselamatan - laluan penghalaan pemasangan mengambil kira situasi dan keadaan yang dapat menghindarkan daripada kemungkinan bahaya.

Ambil kira aspek keselamatan dalam pemilihan pendawaian elektrik

Bagi pemasangan sistem pendawaian kekal, pendawaian hendaklah mengambil kira segala aspek perlindungan daripada kerosakan mekanikal, haba, api, unsur-unsur kekaratan ke atas pendawaian dan sebagainya.

Maklumat berkaitan dengan pemilihan saiz kabel, jenis penebatan, sarung dan kaedah sistem yang patut digunakan, kadaran arus yang dibenarkan dan kadaran voltan susut diberikan dalam Jadual Pendawaian Peraturan Pemasangan.

No comments:

Post a Comment

Click On Promotions!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...