Notification

We hereby declare, that most of the photos featured in this blog, do not belong to us except for those which have a watermark of our blog address. We would gladly remove any photos from our blog, upon notification from any parties, claiming their rights on the photos. Thank you.

Saturday, 13 August 2011

PERCUMA: Tips Dinding Luar : Adaptasi Warna Dan Pengaruh Konsep Siri 3

OrientalKonsep Kediaman : Inspirasi Oriental

Warna: Merah jingga, kuning, jingga terang, coklat terang

Tips Pemilihan Warna Dinding Luar

* Konsep Oriental diinspirasikan daripada budaya dan adat sesebuah masyarakat. Ilham ini seterusnya menjadi inspirasi pada warna sebagai simbolik budaya tersebut. Pilihan warna merah jingga adalah sinonim dengan konsep Oriental.


* Pilihan warna merah jingga mampu menghidupkan semangat dan menyuntik kehangatan. Warna ini juga menjadikan kediaman tampak lebih ceria dan berseri.


* Kenal pasti tonasi warna merah yang menjadi pilihan. Sebaiknya, elakkan pemilihan warna merah kusam yang mampu mencacatkan penampilan dinding luar kediaman.

* Warna-warna jingga terang, kuning dan coklat terang adalah antara pilihan terbaik untuk menonjolkan konsep Oriental pada pandangan luar kediaman.


* Sebolehnya gunakan warna terang ini pada dinding lain bagi memberi penekanan kepada kekuatan warna-warni Oriental ini.


Friday, 12 August 2011

PERCUMA: Tips Dinding Luar : Adaptasi Warna Dan Pengaruh Konsep Siri 2

Urban Moden

Tips Pemilihan Warna Dinding Luar: 


* Ketahui rekaan atau struktur seni bina kediaman sebelum memilih paduan warna kontra. Bagi pilihan warna kelabu gelap dan jingga ini, kediaman berkonsep moden dan urban adalah paling sesuai.

Struktur seni bina ultra moden dengan padanan rona jingga-kelabu

* Pastikan memilih cat yang sesuai digunakan untuk bahagian luar. Seri kediaman lebih menyerlah dengan garapan warna kelabu gelap bersama rona jingga pekat. Kombinasi antara kedua-duanya turut mencerminkan kekuatan pada seni bina dan reka bentuk sesebuah kediaman.

Kediaman urban dengan padanan warna kelabu gelap

* Pemilihan warna-warna lain yang bersesuaian digunakan pada kediaman berciri moden ialah warna coffee, coklat dan warna-warna tanah atau rona kusam yang ditampilkan bersama rona kontra lain.

* Kawasan persekitaran juga perlu diberi perhatian. Sekiranya kediaman terletak di kawasan bandar, penggunaan warna-warna terang dapat membantu menyerlahkan lagi penampilan kediaman. Sebaliknya, bagi kediaman yang terletak di pinggir hutan, atau di kawasan perkampungan, rona-rona kesam atau suram mampu memberi ketenangan sepenuhnya.

Lokasi kediaman juga memainkan peranan dalam penentuan rona warna dinding luar anda 


Thursday, 11 August 2011

PERCUMA: Tips Dinding Luar : Adaptasi Warna Dan Pengaruh Konsep Siri 1

Bali Nusantara

Tips Pemilihan Warna Dinding Luar:- Jingga adalah warna popular yang kian menjadi pilihan untuk bahagian dinding luar rumah. Terang, cerah dan menyerlah menjadikan kelebihan warna ini untuk tampil lebih menonjol.

Adunan warna jingga dan landskap

- Warna jingga selalunya dikaitkan dengan konsep Bali Nusantara. Rona jingga sebagai simbolik rona tanah ini melambangkan keaslian budaya Bali itu sendiri. Manakala jalinan bersama rona kelabu adalah diilhamkan daripada warna-warna pasir di kawasan laut Bali. Keseimbangan ini menguatkan konsep Bali yang cintakan kedamaian dan alam semula jadi.

- Gabungan warna-warna lain yang boleh menjadi pilihan ialah coklat dan hijau, dan kelompok warna-warna tanah yang semestinya mencipta kedamaian dan ketenangan.

Terang, cerah dan menyerlah

- Penggunaan bahan lain, selain tonasi warna pada permukaan dinding, seperti suntikan elemen kayu dan batu dapat memperkukuhkan gaya Bali. Begitu juga dengan struktur dan rekaan seni dan rekaan seni bina kediaman itu sendiri.

Gandingan element batu dan kayu menyemarakkan konsep tropikal


Wednesday, 10 August 2011

PERCUMA: Tips Gemilang Warna Di Dapur

Warna memainkan peranan penting dalam menaikkan seri setiap ruang pada kediaman. Tidak kira sama ada memadai dengan sekadar sedikit sentuhan warna atau suntikan menyeluruh memenuhi ruang, warna sememangnya punya peranan 'besar' dalam menata hias kediaman.

WARNA dapat dibahagikan kepada beberapa kumpulan utama. Kategori pertama ialah spektrum memberi persekitaran sejuk yang terdiri daripada biru, hijau dan kelabu. Kumpulan kedua pula terdiri daripada warna merah, jingga dan kuning, memberi kesan 'panas' pada ruang. Bagi kategori ketiga pula, warna ungu gelap, merah tua dan hitam mewakili kumpulan yang memberi kesan lebih dramatik kepada ruang. Selain kumpulan yang disenaraikan di atas, satu lagi kategori tergolong dalam jenis warna pastel iaitu 'beige', merah samar, biru lembut dan kuning pucat.

Semasa mencampurkan warna bagi menambah pilihan asas, ia perlulah merujuk kepada tiga warna utama, iaitu merah, biru dan kuning. Tiga warna utama ini bakal bertindak sebagai asas untuk pencampuran membentuk skim baru bagi pemilihan warna. Sebagai contoh, jika anda mencampurkan biru dan kuning, warna hijau akan terhasil. Ia menjadikan ketiga-tiga warna ini terletak dalam satu skim warna yang sesuai digabungkan serta dipadankan bersama. Jika mahukan warna jingga, pencampuran merah dan kuning adalah jawapannya. Oleh itu gabungan jingga, merah dan kuning adalah padanan yang harmoni untuk digandingkan.

Selain kaedah pencampuran warna yang dapat membantu dalam memilih padanan yang sesuai, pemilihan dari rona senada (rangkaian daripada jenis gelap sehingga terang) juga boleh diambil kira. Penggunaan warna daripada rona gelap ke terang daripada jenis sama disebut sebagai 'Tone to Tone'. Sebagai contoh, warna permukaan pintu dipilih daripada warna kelabu sederhana gelap, bingkai pada pintu pula adalah daripada jenis arang (lebih gelap). Bagi menyesuaikan pemilihan warna bagi keseluruhan ruang, rona senada iaitu daripada rangkaian granit boleh digabungkan untuk pemilihan kaunter kerja, manakala kemasan dinding menggunakan warna kelabu lembut dengan rona lebih terang.

Bagi melengkapkan pemilihan konsep warna, penggunaan peralatan daripada material keluli tahan karat dan aluminiu, selain rangkaian kemasan fabrik rona tanah atau natural juga terracota adalah paling sesuai.


MERAH: Gelombang Bertenaga

Menyerlah tanpa perlu berselindung. Tampil berani dan bertenaga. Warna merah 'tidak akan pernah lapuk dek hujan, malah tidak juga lekang dek panas'.BIRU: Percikan aqua yang menyejukkan

Bukan sekadar percikan aqua, malah ia menggambarkan langit yang membiru. Sentiasa tampil bersahaja seolah-olah memberi ucapan selamat datang dan menyejukkan mata yang memandang.JINGGA: Terang yang girang

Umpama bakul yang dipenuhi buah oren segar, ia menyuntik warna terang lagi girang. Jingga tampil bergaya memberi inspirasi girang memenuhi ruang.HIJAU: Kesegaran yang menenangkan

Mahukan suasana santai umpama berkelah? Pilihan warna hijau tentu sesuai memenuhi ruang dapur anda. Sentiasa tampil segar, tentunya 'jiwa' yang kacau telah dapat ditenangkan.Tuesday, 9 August 2011

PERCUMA: Tips Menghias Dinding Rumah Dengan Teknik Air-Brush

Menggunakan berus dan penggelek ada kalanya hanya membawa kesan membosankan. Apa kata anda menggunakan teknik 'air brush' sebagai alat untuk mengecat. Kelebihannya anda boleh mendapatkan rona yang menarik. Daripada gelap hingga ke terang. Sekiranya kediaman anda agak gelap, rona merah mampu membantu. Pilih dinding yang bertentangan dengan tingkap agar ianya menjadi fokus mata.Teknik 'Airbrush' memberikan kelainan kepada ruang kediaman anda


Monday, 8 August 2011

Page Testimoni Pelanggan

Kepada semua pengunjung dan pembaca blog EMES Engineering Resources, pihak kami telah mengambil inisiatif untuk meletakkan testimoni-testimoni dari klien dan pelanggan-pelanggan kami berhubung dengan kerja-kerja yang telah kami laksanakan. Disamping itu pihak EMES Engineering Resources juga berharap dengan adanya testimoni-testimoni ini para bakal-bakal pelanggan kami akan merasa lebih yakin dan percaya dengan hasil dan mutu kerja yang kami laksanakan. 

Bak kata pepatah "Tak Kenal Maka Tak Cinta"


Kami sertakan beberapa testimoni terbaru yang telah kami terima, selebihnya adalah boleh dapatkan di link page http://emesengineering.blogspot.com/p/testimoni-pelanggan.html 


Sunday, 7 August 2011

Tahukah Anda? : Suis Elektrik

Suis adalah peranti mekanikal yang boleh menyambung atau memutuskan litar secara manual atau secara perantaraan seperti tali. Terdapat pelbagai bentuk dan jenis suis yang dibuat dalam pelbagai kadaran arus mengikut kesesuaian penggunaannya. Bekalan talian fasa tunggal lazimnya menggunakan suis jenis kutub tunggal seperti:

* Suis satu hala

* Suis dua hala

* Suis perantaraanSuis yang digunakan untuk mengawal lampu, kendaliannya memutus atau membuka suis secara celah mikro. Sesentuhnya membuka dengan jarak yang kecil supaya tidak mengeluarkan bunyi yang kuat ketika ditutup dan tidak menggeluarkan sela bunga api.

Suis dibuat dalam pelbagai bentuk yang kegunaannya disesuaikan mengikut sistem pendawaian. Bentuk binaan suis mengikut sistem pendawaian adalah seperti berikut:

(a) Suis jenis permukaan

(b) Suis jenis sebahagian tersembunyi

(c) Suis jenis tarik

(d) Suis jenis khusus untuk sistem konduit

Click On Promotions!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...