Notification

We hereby declare, that most of the photos featured in this blog, do not belong to us except for those which have a watermark of our blog address. We would gladly remove any photos from our blog, upon notification from any parties, claiming their rights on the photos. Thank you.

Saturday, 21 May 2011

PERCUMA: 13 Tips Rahsia Menghias

Ruang tamu dan ruang makan adalah tempat paling penting sewaktu meraikan Aidilfitri. Jesteru itu, luangkan masa untuk mengemas supaya tetamu yang bertandang berasa puas dan selesa. Untuk berjimat anda boleh melakukan kerja-kerja menghias ini sendiri atau menghubungi kami EMES Engineering Resources untuk menghias kediaman anda mengikut citarasa anda. 

Ikuti beberapa panduan mudah dan murah tetapi berkesan untuk mewujudkan suasana idaman anda.

1. Dinding: Mengecat baru. Guna warna jingga atau kuning terang untuk menceriakan ruang makan yang kurang pencahayaan. Warna gelap atau pekat menjadikan ruang lebih sejuk. Warna lembut pula mampu mencerahkan bilik dan mewujudkan suasana lebih luas. Untuk menjadikan suasana bilik lebih canggih, gunakan teknik mengecat seperti span atau kertas sempadan da stensil. Serikan dinding dengan ambal, gantungan kain beralun, bingkai gambar atau cermin.

Painting2. Siling: Seringkali kita lupa mengenainya. Selain sentiasa membersihkan bilah kipas dan lampu, bersihkan sekali siling. Anda juga boleh menukar suasana persekitaran bilik jika dipasang siling lepa, birai emas, alang kayu atau rel dado. Teknik mengecat juga boleh digunakan atau pasangkan kertas dinding bertekstur.

A Very Stylish Plaster Ceiling Work


3. Lantai: Jika bosan dengan kemasan lantai jubin tukarlah kepada panel kayu atau berlamina kayu. Untuk lebih murah, tanggalkan beberapa jubin sediada dan ganti dengan jubin berwarna. Buat corak yang diingini. Atau pun tukar permaidani lama kepada yang baru.

Modern Mosaic Flooring


4. Pencahayaan: Anda tidak semestinya mengunakan 'chandelier' di ruang makan. Cukup sekadar lampu gantung. Atau beli sahaja terendak pelbagai warna yang ada di pasaran untuk menyarung mentol lampu. Untuk suasana lebih redup dan romantik, pasang lilin di atas meja.

Pencahayaan Ruang Yang Exclusive Dengan Penggunaan Chandelier


5. Meja Makan atau Meja Kopi: Tidak perlu beli yang baru. Hanya tukar alas meja atau balut dengan plastik berwarna. Alas fabrik seperti organza, muslin atau sheer bersulam sememangnya menarik, sekali gus merubah wajah ruang. Permukaan meja juga boleh dicat baru. Lebih menarik jika anda hias permukaan meja dengan gambar keluarga, pemandangan daun dan bunga kering, kemudian lapik sekali lagi dengan kaca sama besar ukuran permukaan meja.

Pengunaan Meja Makan Dengan Rekabentuk Yang Unik Dan Terkini

6. Kerusi: Jika kerusi kayu, cat saja dengan warna pilihan atau balut kerusi dengan fabrik dan pasangkan reben mengikut warna persekitaran. Suasana lebih berbeza jika digantikan kerusi dengan bangku.

Art Chair


7. Hiasan Meja: Perhiasan yang murah sudah mampu mengubah suasana persekitaran ruang makan. Misalnya, hiasan dinding pelbagai warna, reka bentuk dan gaya. Lilin dan pemegangnya pasti mampu memperbaharui persekitaran. Susun buah-buahan dalam mangkuk sebagai hiasan untuk menaikkan seri di atas meja atau pepenjuru kabinet.

A very simple but stylish table deco!


8. Gubahan Bunga: Tidak perlu upah pakar untuk menggubah. Bunga segar lebih cantik dan segar. Beli beberapa kuntum bunga, pastikan warnanya bersesuaian dengan dinding dan hiasan meja yang lain dan letak dalam bekas kaca telus atau sebarang bekas bersesuaian. Bunga atas meja makan tidak perlu digubah terlalu tinggi tetapi memanjang. Sebagai alternatif susun oren, pear, lemon atau buah-buahan pelbagai warna dalam mangkuk. Ini sekali gus boleh menjadi hiasan meja.


Modern and contemporary flower arrangement!!

9. Pinggan/ Mangkuk: Untuk jamuan tidak rasmi, pinggan dan cawan plastik berwarna-warni cukup menarik di susun di atas meja kopi atau meja makan. Tapi untuk jamuan rasmi, eloklah digunakan pinggan dan mangkuk porselin atau pun tembikar cina. Jangan letak terlampau banyak makanan atau barangan di atas meja makan. Hias ringkas. Tidak guna meletakkan gelas wain kerana anda tidak menghidangkan wain!!!!

Wall Of Plates


10. Aksesori Tambahan: Pokok segar boleh diletakkan di penjuru dinding ruang tamu atau ruang makan. Jika ruang bertingkap, hiasi tingkap dengan langsir nipis atau pasang bidai yang mudah ditarik dan digulung.

Additional Accessories: Living Plants


11. Sofa: Ruang makan yang besar juga boleh dilengkapi dengan satu sofa fabrik. Tidak perlu beli yang baru. Guna cadar atau alas meja yang bercorak seperti geometri, pemandangan, flora dan fauna, kekotak atau sebagainya untuk membalut sofa. Tarik bahagian penghujung sofa dan ikat dengan reben. Atas sofa letakkan kusyen kecil.

Retro Modern Sofa


12. Jika Ruang Makan Kecil: Anda boleh hias bilik tidur sebagai tempat alternatif tetamu makan dan bersantai. Katil boleh dijadikan tempat duduk . Cuma letakkan bantal  dan kusyen berwarna-warni. Jika ada balkoni lebih elok, makan di balkoni adalah satu idea yang cukup menarik. Jika anda inginkan suasana yang lebih ceria, gantung langsir warna cerah di dinding.

Small Dining Room


13. Merancang Pengubahsuaian Ruang Rumah Adalah Penting: Pastikan anda tidak terburu-buru dalam melaksanakan pengubahsuaian ruang-ruang di dalam kediaman anda. Buat kajian pasaran berhubung harga, bahan dan material pembinaan, jenis kerja yang hendak dijalankan dan semestinya pemilihan kontraktor yang terbaik untuk melaksanakan kerja-kerja pengubahsuaian di kediaman anda. Pastikan anda memilih kontraktor yang cekap dan berprestasi baik juga pakar dalam bidang pengubahsuaian untuk melaksanakan kerja di kediaman anda. Pastikan kerja-kerja pengubahsuaian yang anda laksanakan mencapai matlamat "BEST VALUE FOR MONEY".


EMES Engineering Resources: The Best Renovation Contractor in Town
Good Renovation Contractor
Friday, 20 May 2011

PERCUMA: Panduan Penting Mengenai Permukaan Kerja (Table Top) Anda

  • Bagi permukaan kerja yang bercorak, kekotorannya mudah nampak berbanding yang dilapisi warna padu. Jesteru itu, jika masih mahu menggunakan permukaan kerja bercorak, sebaiknya pilih yang bercorak kecil bagi memastikan kesan kotoran tidak terlalu jelas kelihatan selain rupa coraknya juga mampu mengelakkan suasana berserabut.

Artistic Countertop

  • Hindari memilih bahan kemasan permukaan berwarna putih, terutama di ruang dapur yang kerap mengumpul kekotoran berwarna coklat dan hitam.

Countertop dari rona cerah atau putih

  • Kesan calar mudah kelihatan pada permukaan kerja berwarna gelap. Oleh itu, berhati-hati jika mahu memilih permukaan kerja dari rona warna yang sedemikian. Sebaiknya pilih jenis batu atau yang bercorak marmar kerana keadaan ini mampu membantu mengurangkan penampilan kesan calar selain melindungi kesan kotoran.
Kesan Calar pada permukaan 'countertop'.


  • Permukaan kerja bertekstur kadang-kala membuatkan kesan tumpahan air di atasnya tidak mudah kelihatan dan ini membuatkan suasana permukaan berada di dalam keadaan lembap.
Permukaan yang bertekstur


  • Pilih jubin berukuran sekaki kali sekaki kerana pemasangannya tidak banyak menampilkan garisan sambungan sekali gus mengurangkan sedikit kerja pembersihan di celah sambungan itu. Bagaimanapun, pastikan setiap bahagian sambungnya ditutup kemas bagi memastikan kelicinan dan permukaan kerja nampak rata.

Glass Countertop


Thursday, 19 May 2011

Tahukah Anda? : Taps Used For Water

The Pillar Tap

Pillar tap is used to supply water to basins, baths, bidets and sinks. Combined hot and cold pillar taps are available with fixed or swivel outlet. The outlet of these taps must be bi-flow, i.e. separate waterways for hot and cold water to prevent crossflow of water within the pipework.

Fig: Pillar Taps Digram And Samples of Pillar Taps Types

Pillar Tap Diagram

Pillar Tap

Sample: Quarter-turn Ceramic Disc Pillar Tap

Sample: Pillar Tap

Sample: Quater-turn Ceramic Disc Pillar Tap

 Sample: Single Lever Cold Pillar Tap 

The Bib Tap

Bib tap is for wall fixing, normally about 150mm above a sanitary appliance. The 'Supatap' bib tap permits a change of water without shutting off the water supply. It is also available in pillar format. Quarter-turn taps are easy to operate by hand or elbow, therefore are suitable for use by the disabled and medical practitioners.

Fig: Bib Taps Digram And Samples of Bib Taps Types

Bib Tap Diagram
Sample: Conventional Bib Taps


Sample: Brass Polished Bib Taps
PERCUMA: Tips Membersih Permukaan Kerja (Table Top)


  • Laminat - semua jenis laminat boleh dibersihkan dengan hanya mengelap menggunakan kain basah dan pencuci lembut. Namun, ketika membersihkannya, jangan menggunakan terlalu banyak air kerana ini boleh melemahkan bahagian sambungan dan birai di tepinya.


Permukaan Laminat adalah mudah untuk dibersihkan.


  • Kayu - untuk menghilangkan tanda calar, anda hanya perlu menggosok permukaan kerja yang diperbuat daripada kayu dengan kertas pasir. Kemudian bahagian kayu yang tidak dirapi bolehlah disapu dengan selapis minyak galian seminggu sekali, manakala bagi permukaan kayu yang sudah dikemaskan, hanya perlu dibersihkan menggunakan kain basah dan sedikit pencuci untuk menghilangkan segala kekotoran.

Permukaan kayu yang telah dikemaskan hanya perlu dibersihkan dengan menggunakan kain basah.

  • Jubin - jika gemar membuat kuih dari tepung pastinya ada sisa yang tertumpah di atasnya. Jesteru itu, ambil berus gigi lama dan gosok bahagian sambungan permukaan kemasan jubin. Lazimnya permukaan kerja daripada jubin mudah dibersihkan dengan hanya menggunakan span dan segala kekotoran boleh hilang. 

Membersihkan Permukaan Kerja Diperbuat Daripada Jubin

  • Batu Semulajadi - Lap bahagian yang kotor dengan kain basah sebelum dilap pula dengan kain bersih untuk menggelakkan ada kesan tompokan warna.

Contoh Bahan Pembersih Untuk Permukaan Kerja Diperbuat Daripada Batu Semulajadi - Granite 
 
  • Bahan Padu - licin dan mudah dibersihkan. Untuk menghilangkan sebarang kekotoran hanya ambil kain basah dan air bersabuh serta lap di atas permukaan berkenaan.

Ruang Dapur Tampak Mewah Dengan Pengunaan Permukaan Kerja Daripada Bahan Padu Dan Proses Pembersihan Yang Kerap. 

Wednesday, 18 May 2011

PERCUMA: Tips Memilih Permukaan Kerja (Table Top)

Sebuah ruang dapur yang dirancang dengan sempurna seharusnya mempunyai kawasan permukaan kerja mencukupi iaitu dapat menampung semua keperluan sink, kawasan penyediaan makanan, ruang penyimpanan dan dapur masak dalam satu rangkaian.

Permukaan kerja adalah tempat yang paling tahan lasak berbanding permukaan lain di dapur. Sifatnya mesti tahan panas dan juga tahan kepada sebarang kotoran. Bagaimanapun anda boleh melindungi permukaan kerja ini daripada rosak dengan menggunakan papan pemotong semasa memotong.

Jenis Permukaan Kerja

Sama ada berhasrat menukar permukaan kerja sahaja atau membina kabinet baru, eloklah meninjau dan mengenal pasti beberapa jenis permukaan kerja yang sesuai sebelum membuat sebarang pilihan.

Laminat (Laminated Table Top)

Bahan yang digemari ramai kerana harganya dianggap berpatutan, disamping menampilkan pelbagai pilihan warna menarik. Selain jenis permukaan licin, ada juga laminat bertekstur. Bagaimanapun laminat tergolong dalam jenis permukaan yang tidak terlalu tahan lasak kerana cepat calar, mudah terbakar dan kesan kotoran mudah kelihatan. Sekiranya anda benar-benar mahu menggunakan laminat sebagai permukaan kerja, maka sebaiknya lindungi permukaannya dengan melakukan kerja memotong di atas papan pemotong.

Permukaan Kerja Laminat (Laminated Table Tops)

Jubin (Tiles Table Top)

Jubin adalah antara bahan kemasan yang dikatakan mudah memberi warna pada ruang dapur. Apatah lagi, harganya pun tidaklah terlalu mahal. Namun kos lazimnya bergantung kepada jenis jubin yang digunakan, samada jenis jubin buatan tangan atau kilang. Jubin sememangnya bersifat tahan lasak tetapi cantuman jubin sering mengundang masalah. Untuk itu, cuba dapatkan epoxy grout atau yang serupanya bagi menjamin permukaan dan cantuman ruang kerja jubin anda sentiasa bersih.

Kemasan Jubin Untuk Permukaan Kerja

Tiles Table Top For Kitchen 

Kayu (Wooden Table Top)

Kayu hakikatnya membantu memberi watak pada dapur. Biarpun kayu bukanlah bahan terbaik yang dapat mengelakkan kesan calar akibat kerja memotong tetapi kayu satu-satunya permukaan kerja kabinet yang tidak akan merosakkan pisau anda. Permukaannya juga tidak sesuai untuk digunakan untuk meletak periuk panas kerana akan menyebabkan kesan panas melekat padanya. Dari sudut ketahanan pula, anda tidak disaran untuk menjadikan permukaan kayu sebagai tempat memotong.

Permukaan Kerja Kemasan Kayu
Bahan Padu (Solid Material Table Top)

Permukaan kerja daripada bahan padu merujuk kepada bahan yang bukan daripada jenis laminat atau formika. Keistimewaan bahan padu ialah ianya sangat tahan lasak. Jesteru itu, permukaannya tidak akan meninggalkan kesan calar, tahan guris dan panas. Begitupun, bahan padu ini tiga kali lebih mahal daripada bahan laminat dan dia kali lebih mahal berbanding bahan kayu, tetapi lebih murah berbanding logam dan batu. Bahan padu boleh diperolehi dalam pelbagai warna dan rupa selain diberi jaminan penggunaan oleh pengeluar.

Permukaan Kerja Bahan Padu (solid material table top)


Batu Asli (Natural Stones ie Granite etc.)


Granit - Sejenis batu keras yang terbentuk oleh faktor semulajadi sejak beratus-ratus juta tahun dan kewujudannya berpunca daripada lava teras bumi. Hadir dalam pelbagai warna dan rupa corak yang menarik, granit juga dihasilkan dalam beraneka kemasan seperti licau, kusam dan bertekstur. Semuanya bergantung kepada keperluan kepengunaannya. Disebabkan sifatnya yang tahan lasak maka granit sesuai dijadikan sebagai permukaan kerja dapur.


Classy Kitchen With Granite Table Top

Granite Table Top

Ruang Dapur Bergaya Dengan Permukaan Kerja Kemasan Granit
Tuesday, 17 May 2011

Koleksi Gambar Kerja-kerja Yang Telah Dilaksanakan Oleh Emes Engineering Resources

Jenis Kerja Yang Dijalankan: Kerja-kerja Extend Keluasan Dapur Di Kediaman En. Adib, Paragon Height, Seri Kembangan
 Tarikh Kerja Dilaksanakan: 8 Mac 2011

Ingin menambah keluasan ruang dapur anda? Jangan teragak-agak untuk mendapatkan khidmat renovasi dari EMES Engineering Resources. Kami akan pastikan kerja renovasi yang kami laksanakan berkualiti, memuaskan hati dan yang penting seperti yang selalu kami janjikan 'BEST VALUE FOR MONEY'. Hubungi EMES Engineering Resources hari ini juga, dan jangan tunggu lagi!!!Click On Promotions!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...