Notification

We hereby declare, that most of the photos featured in this blog, do not belong to us except for those which have a watermark of our blog address. We would gladly remove any photos from our blog, upon notification from any parties, claiming their rights on the photos. Thank you.

Saturday, 7 May 2011

Tahukah Anda? : Cat (Kemasan)

Cat

Cat ialah sejenis bahan cecair yang digunakan dalam perusahaan untuk memberi lapisan perlindungan kepada bahan-bahan kayu, besi, lepa, konkrit, batu-bata, dan lain-lain lagi. Fungsi cat ialah:

1. Melindungi bahan-bahan perusahaan seperti yang tersebut di atas daripada kerosakan-kerosakan yang disebabkan oleh keadaan cuaca, serangan serangga, pengoksidaan dan sebagainya.

2. Mencantikkan pemandangan.

3. Memudahkan proses pembersihan permukaannya.

Pada dasarnya, cat diperbuat daripada jenis pewarna dan cecair. Pewarna cat terdiri daripada oksida besi, amber, kromium, oksida zink dan lain-lain lagi. Cecair cat pula mengandungi bahan-bahan pengikat (binder) dan pelarut (thinner). Bahan pengikat berfungsi melekatkan pewarna pada permukaan yang dicat serta memberi sifat kalisan dan kelicinan. Pelarut pula berfungsi mengurangkan kelikatan cat dan memberi kesenangan kerja semasa mengecat. Pelarut yang kerap didapati adalah turpentin dan spirit putih. Mutu cat sentiasa dipertingkatkan mengikut perkembangan teknologi dan permintaan pengguna yang semakin bertambah. Kebanyakkan cat kini dikilangkan untuk digunakan terus, tidak payah dicampur dengan bahan lain. 

Jenis-jenis cat yang digunakan ialah:

Cat Minyak

Cat ini mempunyai pewarna dan cecair minyak linseed. Cat minyak menjadi kering melalui proses penyejatan pelarutnya dan pengoksidaan. Dalam proses mengecat, biasanya tiga lapis cat diperlukan iaitu lapisan asas, lapisan alas dan lapisan kemasan. Cat lapisan asas mengandungi cecair minyak linseed dan plumbum merah sebagai pewarna. Cat lapisan kemasan pula mengandungi minyak varnis, pewarna dan pelarut yang sesuai seperti turpentin. Alat-alat untuk mengecat yang sesuai ialah berus dan alat penyembur.

Cat Air atau Cat Emulsi

Cat ini mengandungi pewarna dan cecair resin tiruan, dan hendaklah dibancuhkan dengan air untuk mencairkannya semasa digunakan. Jenis cat emulsi lateks ialah cat yang diperbuat daripada getah tiruan dan perlu dicairkan dengan air apabila hendak digunakan untuk mengecat. Cat emulsi menghasilkan kemasan yang pudar. Ia sesuai digunakan untuk mengecat permukaan tembok bata dan konkrit bagi tembok dalam dan tembok luar. Pengeringannya ialah melalui sejatan dan resapan. Cat ini mudah digunakan sama ada disapu dengan berus, digelek dengan penggelek ataupun disembur. Cat lapisan alas tidak diperlukan bagi kerja baru.

Cat Distemper

Cat ini juga dikenali sebagai cat kapur. Cat ini dihasilkan dengan kapur mati dibancuhkan dengan air dan sedikit nila supaya kelihatan lebih putih. Jenis ini biasanya digunakan untuk mengecat papan siling, kadang-kala digunakan pada tembok bata dan tembok konkrit.

Cat Kegunaan Khusus

Banyak jenis cat dihasilkan khas untuk kerja-kerja yang tertentu. Antaranya ialah:

a. Cat Aluminium

Cat ini dihasilkan dengan serbuk aluminium dan cecair minyak yang cepat kering. Cat ini digunakan sebagai cat asas bagai kayu yang bergetah dan juga pada permukaan logam seperti paip air, kekuda besi dan sebagainya.

b. Cat Bitumen

Cat ini mengandungi sebahagian besarnya minyak bitumen dan ia memberi perlindungan yang berkesan kepada bahan-bahan yang mudah karat seperti besi. Ia cuma digunakan pada tempat yang keindahan pemandangannya tidak diutamakan. Cat ini berharga murah.

c. Cat Kalis Kulat

Bahan-bahan kimia yang boleh mencegah pertumbuhan kulat terkandung dalam cat jenis ini. Kegunaannya sangat berkesan dan ekonomi bagi tempat-tempat yang mengalami kelembapan.

d. Cat Tahan Api

Cat ini mengandungi ammonium fosfat. Ia digunakan untuk menambahkan sifat rintangan terhadap kebakaran pada kayu dan jenis papan yang tertentu dalam perusahaan pembinaan.Koleksi Gambar Kerja-kerja Yang Telah Dilaksanakan Oleh Emes Engineering Resources

Jenis Kerja Yang Dijalankan: Kerja-kerja Mengecat (External dan Internal) di Klinik Fazliana, Seri Kembangan
 Tarikh Kerja Dilaksanakan: 15 Disember 2010

Emes Engineering Resources juga menawarkan perkhidmatan kerja mengecat. Kerja mengecat yang kami laksanakan menggunakan bahan dan cat yang berkualiti dan memenuhi kehendak pelanggan kami! Kami juga menawarkan HARGA YANG BERPATUTAN kepada bagi kerja-kerja mengecat yang kami laksanakan. Sila hubungi kami SEGERA jika anda ingin melaksanakan kerja-kerja mengecat di premis atau kediaman anda.

Friday, 6 May 2011

PERCUMA: Tips Merancang Ruang Dapur Selesa: Langkah Keselamatan Mengelak Kemalangan

Ruang dapur diakui sebagai ruang yang paling ketara mengundang bahaya kerana di sini banyak menempatkan peralatan elektrik dan benda tajam seperti pisau dan gunting. Lebih 65 peratus kes kebakaran dilaporkan berpunca daripada kecuaian di ruang dapur. Berikut beberapa langkah keselamatan yang boleh diambil demi keselamatan seisi keluarga:
  
1. Sentiasa pastikan kedudukan tangkai kuali atau periuk tidak menghala ke bahagian depan. Ini bagi menggelakkannya dicapai oleh kanak-kanak.

2. Letak hidangan yang masih panas dan berasap di tengah-tengah meja atau kaunter dan tidak dibucu meja.

3. Jangan biarkan wayar elektrik berselirat di atas mahupun bucu meja atau kaunter.

4. Jauhi barang mudah terbakar seperti bekas plastik, kertas aluminium dan minyak daripada dapur atau pembakar roti.

 5. Tutup suis dan cabut palam elektrik selepas selesai digunakan bagi mengelakkan daripada berlaku kejadian litar pintas.

6. Pastikan dapur dan alas pemanas bersih daripada minyak.
7. Pakai baju berlengan pendek dan sesuai ukuran badan ketika memasak. Baju berlengan besar dan labuh berkemungkinan dan juga mudah disambar api.

8. Sorok benda tajam di dalam laci supaya tidak dapat dicari atau diambil oleh kanak-kanak.

9. Sediakan alat pemadam api, sebagai persediaan jika berlaku sebarang kebakaran.Thursday, 5 May 2011

Emes Engineering Resources: POTONGAN HARGA HARI RAYA (2011/ 1432H)

Emes Engineering Resources: POTONGAN HARGA HARI RAYA (2011/ 1432H)

PERCUMA: Tips Merancang Ruang Dapur Selesa: Melindungi Dapur Daripada Tatapan Umum

Kadangkala kedudukan dapur masak betul-betul bertentangan dengan pintu atau laluan menuju ke ruang tamu. Sudah pastinya keadaan ini akan menyerlahkan pemandangan kurang menarik, terutama ketika suasananya berkecah dan belum sempat dikemas. Ada beberapa cara menyorokkan pemandangan terus ke dapur.

Pertama: Anda boleh membina kabinet berpulau atau kaunter sarapan yang ukurannya lebih tinggi daripada dapur. Boleh juga menghiasi kaunter sarapan dengan jambangan bunga atau beberapa unsur perhiasan menarik, sekaligus mengalih pandangan tetamu daripada tertumpu ke ruang dapur.

Kedua: Memilih keluli tahan karat sebagai hiasan kemasan, peralatan dan kelengkapan dapur. Pilih keluli yang boleh disuai padankan dengan kemasan kabinet, lantai dan dinding. Sekurang-kurangnya cara ini melahirkan suasana pemandangan dapur yang lebih kemas dan menawan.

Rajah: Contoh Kaedah Menghias Ruang Dapur Anda


POTONGAN HARGA HARI RAYA (2011/ 1432H)

Meriahkan Sambutan Aidilfitri Anda. 

Demi menghargai pelanggan-pelanggan kami, EMES Engineering Resources mengadakan promosi sempena Hari Raya Aidilfitri dengan memberi diskaun bagi kerja-kerja pengubahsuaian yang ingin anda laksanakan.

Muat turun Kupon Diskaun yang kami paparkan dengan PERCUMA dan hubungi kami bagi sebarang pertanyaan lanjut berkenaan promosi ini.Wednesday, 4 May 2011

PERCUMA: Tips Merancang Ruang Dapur Selesa: Ketahanan Kabinet

Semua kelengkapan dan kemasan pasti berubah menjadi pudar ditelan masa. Lebih-lebih lagi binaan kabinet di ruangan dapur, ia kerana di sini kerap berkumpulnya sisa minyak masak. Kabinet yang diperbuat daripada kayu paling sulit dijaga kerana ira kayu amat sensitif dengan perubahan cuaca, terutama jika menggunakan kayu kurang bermutu. Sesetengah kabinet dibina bersekali dengan pemasangan hud. Ini juga antara faktor yang mendorong rupa kusam kabinet kerana minyak, asap dan wap yang disedut mungkin menitis ke atas kabinet jika hud berkenaan tidak diselenggarakan dengan baik.
Rajah: Pemilihan Material Yang Bersesuaian dan Bermutu Tinggi Dapat Meningkatkan Keselesaan dan Keindahan Ruang Dapur Anda.Tuesday, 3 May 2011

PERCUMA: Tips Merancang Ruang Dapur Selesa: Kegiatan Sampingan

Selain memenuhi fungsi sebagai tempat memasak, ruang dapur juga kadang-kala menjadi tempat ahli keluarga berkumpul dan bersembang, menyiapkan kerja pejabat dan mencuci pakaian. Malah, ada yang menggunakannya untuk memberi makan kepada haiwan peliharaan.

Bagi yang kerap merai tetamu di ruang ini, sebaiknya sediakan satu ruang penyimpanan khusus untuk meletakkan kelengkapan menghidang dan kutleri serta kaunter tambahan bagi menampung hidangan,

Jesteru itu, penyediaan kemudahan ruang untuk tujuan sedemikian perlu dirancang sebaik mungkin.

Rajah: Contoh Ruang Dapur Yang Digunakan Sebagai Ruang Melakukan Aktiviti Dan Kegiatan Sampingan.

Monday, 2 May 2011

Koleksi Gambar Kerja-kerja Yang Telah Dilaksanakan Oleh Emes Engineering Resources

Jenis Kerja Yang Dijalankan: Kerja-kerja Pemasangan 'Wall Partition' untuk Mr. Ong di Putra Walk, Seri Kembangan

Tarikh Kerja Dilaksanakan: 18 November 2010
Emes Engineering Resources menawarkan perkhidmatan kerja pemasangan 'wall partition' yang berkualiti dan memenuhi kehendak pelanggan kami! Kami juga menawarkan HARGA YANG BERPATUTAN kepada bagi kerja-kerja pengubahsuaian yang kami laksanakan. Jadi jangan tunggu lagi! Sila hubungi kami untuk keterangan lanjut.PERCUMA: Tips Merancang Ruang Dapur Selesa: Peruntukan Masa Untuk Membersih Dapur.

Golongan yang bekerjaya tentunya terlalu sibuk. Jesteru itu, bagi golongan ini disarankan memilih dapur, kemasan dan perabot tahan lasak. Sebaiknya jenis peralatan yang dibeli tidak mengambil masa yang lama  untuk dibersihkan selepas digunakan.

Rajah: Contoh Rekabentuk Perabot Dapur Yang Ringkas, Elegant, Moden dan Praktikal.
Sunday, 1 May 2011

PERCUMA: Tips Merancang Ruang Dapur Selesa: Mengenal Pasti Keperluan Anggota Keluarga.

Adalah penting bagi anda menyenaraikan anggota keluarga yang kerap ke dapur dan sama-sama menggunakannya. Antara anggota keluarga yang harus disenaraikan di tempat teratas ketika menyediakan keperluan di dapur ialah kanak-kanak, golongan tua, ahli keluarga yang kurang upaya dan yang menghidap penyakit saraf seperti arthritis. Reka bentuk dapur serta peralatannya harus dipastikan memberi kesenangan kepada golongan ini. Selain itu, anda juga perlu menimbangkan beberapa maklumat yang berkaitan, seperti:

1. Bilangan yang kerap membantu menyediakan makanan -  jika lebih daripada tiga orang berada di ruang dapur pada satu-satu masa, anda disyorkan menyediakan ruang dapur yang bukan hanya berfungsi sebagai ruang memasak semata-mata, tetapi dapat juga dijadikan tempat sementara untuk menempatkan hidangan panas, memuatkan meja kerja untuk menulis atau merujuk resipi selain boleh digunakan sebagai tempat menyediakan bahan untuk memasak. Memiliki ruang penyimpanan bijak adalah satu bonus kerana dapat memastikan kelengkapan memasak disimpan dengan kemas dan teratur.

2. Jumlah anggota keluarga -  bagi keluarga yang besar, sebaiknya bina ruang dapur dan ruang makan berasingan untuk mengelakkan kesesakan ruangan dapur.

3. Ukuran ketinggian anggota keluarga -  ukuran ketinggian diperlukan dalam merancang pemasangan hud dan kabinet. Jika ada dikalangan keluarga anda yang berkerusi roda, maka menjadi tanggungjawab anda menyenangkan mereka memasak, mencapai makanan, bergerak menerusi binaan kabinet dan hud yang sesuai ukuran ketinggian mereka.

4. Purata umur keluarga -  maklumat ini berguna untuk menyediakan keperluan dan kelengkapan ruang dapur yang selamat untuk diguna.

5. Gaya hidup keluarga -  pilih konsep ruang dapur yang menepati dan dapat diterima oleh anggota keluarga.


Click On Promotions!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...