Notification

We hereby declare, that most of the photos featured in this blog, do not belong to us except for those which have a watermark of our blog address. We would gladly remove any photos from our blog, upon notification from any parties, claiming their rights on the photos. Thank you.

Tuesday, 16 August 2011

PERCUMA: Tips Memilih Dan Membeli Permaidani

Jangan ambil mudah persoalan pemilihan dan pembelian permaidani. Pastinya kita tidak mahu membeli permaidani yang mahal tetapi tidak berkualiti dan tidak tahan lama. Kini terdapat banyak pilihan permaidani daripada warna, saiz, corak dan ketebalan.  Ikuti beberapa panduan kaedah memilih dan membeli permaidani:1. TINJAU

Harga permaidani berbeza-beza. Adalah bijak bagi anda jika dapat pergi ke beberapa buah kedai permaidani untuk membuat semakan harga dan mendapat tawaran harga berpatutan untuk permaidani yang sesuai.

2. HARGA

Ditentukan oleh jenis gentian yang digunakan, kaedah pengeluaran dan bagaimana permaidani tersebut berfungsi secara keseluruhannya. Ada jenis permaidani yang padat teksturnya. Permaidani yang padat dihasilkan daripada gentian yang padat. Dan, tentulah harganya lebih mahal.

3. GRED

Permaidani bergred berbeza sesuai untuk lokasi yang berbeza juga. Penggunaan permaidani yang sederhana sesuai diletakkan di dalam bilik tidur dan permaidani yang tahan lasak perlu diletakkan di tempat yang kerap digunakan seperti di anak tangga atau laluan masuk utama.

4. TINDANANKetahanan hamparan permaidani turut ditentukan oleh kepadatan dan berat tindanan bulu atau sintetiknya. Tindanan pendek kebiasaannya terdapat pada permaidani untuk kegunaan lasak.

5. PELAPIK BELAKANG

Permaidani biasanya dilapik sama ada dengan bahan tenunan atau getah nipis. Bahagian belakang permaidani yang ditenun merupakan cara kerja pembuat permaidani profesional, manakala lapik belakang bergetah atau berspan merupakan hasil kerja amatur.

6. PETUNJUK HAMPARAN

Permaidani yang berkualiti tinggi dihasilkan dengan jenis dan jumlah gentian yang digunakan.

7. PASTIKAN ANDA MEMILIH PERMAIDANI YANG DIHASILKAN DARIPADA BAHAN SEMULA JADI

Bahan semula jadi ini terdiri daripada bulu biri-biri atau campuran dengan sintetik seperti nilon.

8. PERMAIDANI TENUNAN

Bulu biri-biri adalah yang termahal tetapi menampilkan kemewahan sejati. Bagaimanapun, ia tetap akan dicampurkan dengan bahan sintetik seperti nilon dengan nisbah 80:20 demi ketahanannya.

9. JENIS MATERIAL


Bahan sintetik nilon sangat tahan lama dan nilon yang berkualiti akan menyebabkan harga permaidani menjadi mahal. Akrilik hampir menyerupai tenunan bulu biri-biri tetapi sukar dibersihkan. Poliester agak murah dan biasanya digunakan untuk menghasilkan permaidani kesat. Rayon lebih murah, namun kurang berkualiti. Jika anda mencari permaidani murah dengan bahan campuran sintetik, pilihlah permaidani yang menggunakan polypropylene. Ia tahan lama dan tidak serap air.

10.KAEDAH PENGELUARAN


Permukaan atas dan bawah permaidani adalah sama. Jenis tindanan bulu atau bahan sintetik perlu diperhatikan sama ada ia licin, pintalan yang tidak dipotong, pintalan panjang dan campuran.

11. JENIS LAPISAN BAWAH

Kuailiti lapisan bawah yang berkualiti sangat penting untuk permaidani tenunan. Alas permukaan lantai anda dengan kertas sebelum membentangkan permaidani yang berlapik getah dibawahnya.

12. ELAKKAN MEMBENTANGKAN.....

Permaidani yang berlapik getah atau span pada ruang atau permukaan yang lasak penggunaannya seperti tangga dan laluan masuk utama.

13. ELAKKAN JUGA MEMBENTANGKANNYA DI LANTAI YANG SENTIASA LEMBAP.

14. UJI PELAPIK

Untuk menguji kualiti permaidani berlapik getah, gosok pelapik menggunakan ibu jari dan jari telunjuk. Sekiranya ia mudah renyuk atau kusut, itu menunjukkan ia dalam kategori kualiti pertengahan.

15. Permaidani tebal biasanya menggunakan gentian jut atau bulu haiwan atau campuran kedua-duanya. Bulu binatang biasanya lebih kuat dan tahan lasak selain rasa lembut apabila memegangnya.

16. TANYA DIRI SENDIRI

Sebelum membeli permaidani, anda perlu tanya diri sendiri soalan berikut:

  • Bagaimana ruang tersebut akan digunakan?
  • Adakah penggunaannya nanti lasak atau tidak?
  • Adakah ruang tersebut menjadi ruang tempat tumpuan semua ahli keluarga?
  • Adakah ruang tersebut merupakan laluan masuk utama dan menerima pancaran terik matahari?

17. Ketika hendak membeli permaidani untuk ruang yang sibuk dan penggunaan lasak, PASTIKAN ANDA MEMBELI PERMAIDANI TERBAIK dan mampu dibeli. Perhatikan panduan penggunaan dan tahap kualiti di belakang permaidani. Kebiasaannya panduan pembelian berdasarkan skala 1 hingga 5. Skala 5 dan 4 adalah tahap yang paling baik.

18. WARNA


Pemilihan warna bergantung kepada ruang dan pilihan peribadi. Permaidani hadir dalam pelbagai warna, corak dan tekstur. Pastinya anda mahukan warna yang sesuai dengan elemen hiasan kediaman untuk mencipta persekitaran idaman. Sebagai contoh, permaidani berwarna beige atau pasir mampu membantu ruang yang kecil kelihatan lapang. Warna-warna semula jadi seperti biru, hijau tua, merah kuartz dan warna batu-batuan semakin digemari ramai.

19. KOS

Peruntukan perbelanjaan dan keperluan merupakan elemen utama pemilihan permaidani atau ambal. Terdapat pelbagai tawaran harga, namun tanyakan pada diri anda berapa lama kah anda ingin menggunakan permaidani tersebut sebelum menggantikannya? Permaidani bergred tinggi boleh bertahan untuk tempoh yang lama.

20. TEKSTUR DAN CORAK

Untuk mencantikkan lagi ruang kediaman, pertimbangkan membeli permaidani bercorak dan bertekstur. Kedua-dua ciri ini akan melengkapkan lagi penampilan dan konsep ruang.

Permaidani bercorak dan bertekstur
No comments:

Post a Comment

Click On Promotions!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...