Pages

Saturday, 30 July 2011

PERCUMA: Tips Rekaan Dapur Kedesaan Inggeris

Dapur Kedesaan Inggeris


Dapur Kedesaan Inggeris


* Pilihan rekaan dapur kedesaan Inggeris boleh dibina dengan menggunakan kayu-kayan dari Eropah.

* Ia juga boleh dikenakan rona pastel atau putih.

Rona Cerah dan Putih membangkitkan mood Kedesaan Inggeris


* Penstoran seperti tempat meletak botol minuman, buku masakan, makanan kering dan periuk belanga selalunya dianggap perlu ada.

* Ukiran pada pintu kayu kabinet menjadikan dapur ala kedesaan begitu kemas, elegan dan mahal.

* Unit gantungan periuk dan kuali di binaan pulau merupakan identiti dapur kedesaan Inggeris yang dikatakan mesti ada.

Unit penggantung untuk perkakasan dapur dan penstoran memainkan peranan dalam konsep ini.


* Kemasan lembut seperti langsir dan alas renda merupakan aksesori yang menjadi identiti kedesaan Inggeris.

Kemasan Lembut : Langsir Berenda


* Hiasan pinggan berwarna dan mempunyai lukisan klasik Eropah juga antara yang membantu menguatkan hiasan dapur kedesaan Inggeris.

* Pastikan elemen semula jadi seperti bunga-bungaan segar menjadikan dapur kedesaan anda lebih menarik.

* Gantungan seperti cili kering, bawang dan buah-buahan segar juga selalunya perlu ada di dapur kedesaan Inggeris.


Buahan segar dan rempah-ratus

* Anggaran Peruntukan RM 15,000.00

Friday, 29 July 2011

PERCUMA: Tips Hadapi Kecemasan

Kebakaran Kecil Di Dapur




Kebanyakan kebakaran yang berlaku berpunca daripada dapur. Oleh itu, langkah-langkah keselamatan perlu diambil sebagai persediaan menghadapi sebarang kecemasan. 



Namun, malang tidak berbau. Kadangkala kemalangan dan kebakaran tetap berlaku di luar kawalan. Sebelum api merebak serta menjadi lebih serious, tindakan tepat dan segera perlu dilakukan. Ikuti langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya anda berhadapan dengan kecemasan semasa kebakaran kecil di dapur.

  • Jika api dapur semasa menggoreng menyambar ke permukaan kuali, jangan panik. Letakkan penutup kuali dan segera padamkan api yang terpasang bagi mengelakkannya terus marak serta merebak ke seluruh ruang dapur. Elakkan menjirus air ke dalam kuali kerana api akan bertambah marak kesan tindak balas terhadap air.
  • Jangan sesekali cuba mengalihkan kuali atau periuk yang terbakar ke dalam singki atau keluar daripada ruang dapur. Ia adalah sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan bahan-bahan mudah terbakar seperti kain, kertas malah perkakas daripada material kayu terdedah kepada api melalui aliran udara dan angin pada persekitaran.

  • Jika kebakaran bermula daripada perkakas elektrik seperti ketuhar, padamkan suis dengan segera bagi mengelakkan litar pintas yang lebih serious. Pastikan pintu ketuhar dibiarkan tertutup bagi meredakan api yang sedang marak. Segera hubungi pihak bomba sekiranya terdapat tanda-tanda api tersebut tidak berkurangan dan akan terus merebak.
  • Jika pakaian anda disambar api, jangan lari bertempiaran kerana ia hanya akan menyebabkannya terus marak. Berhenti serta jatuhkan badan serta guling-gulingkan tubuh anda sehingga api terpadam.
  • Jika anda mempunyai set alat pemadam api, pastikan cara penggunaannya diketahui secara terperinci oleh kesemua ahli keluarga. Pastikan anda tahu jenis serta ciri-ciri dan fungsinya dengan betul. Dapatkan nasihat serta taklimat khas daripada pihak pengendali atau pengeluar alat tersebut bagi penggunaan yang tepat.
Pelajari teknik yang betul menggunakan alat pemadam api.



  • Sejukkan kawasan melecur (kecederaan kecil yang tidak melibatkan kerosakan kulit serious) dengan air dalam kadar segera. Elakkan amalan petua seperti menggunakan mentega atau margerine pada permukaan kulit. Ia akan menambah kerosakan pada kulit. Bagi kecederaan lebih serious, dapatkan rawatan pakar.
Pastikan anda mempunyai Peti Pertolongan Cemas!

Thursday, 28 July 2011

PERCUMA: Tips Penjagaan Singki

Rahsia Dan Cara Penjagaan Singki Keluli Tahan Karat

Material keluli tahan karat sesuai dengan kesejukan, air yang bersih mahupun solusi perbersih yang lembut, sapukan dengan span lembut serta dibasuh, bersihkan dan dikeringkan. Berikut antara beberapa produk atau elemen yang boleh merosakkan singki anda:


Penjagaan singki mudah: Bersihkan dengan air sejuk


O1. Klorida


Klorida boleh didapati pada kebanyakkan sabun dan cecair pencuci yang boleh merosakkan keluli tahan karat. Ia adalah bahan boleh larut namun sekiranya anda membasuh bahan sisa selepas setiap kali digunakan, membuat sentalan seminggu sekali bagi memastikan singki kelihatan bersih dan berkilau.


O2. Kesan Calar


Seperti kebanyakkan permukaan metalik, singki keluli tahan karat anda juga mudah tercalar. Usah gusar kerana ia adalah kesan penggunaan yang akan terhasil pada keseluruhan permukaan singki.


O3. Pisau


Singki anda direka bentuk dalam melakukan pelbagai perkara tetapi bukanlah sebagai papan pemotong. Ia bukan sahaja memberi kesan calar yang lebih mendalam malahan menjadikan pisau anda tumpul.


O4. Kualiti Air


Kualiti air dapat mempengaruhi rupa paras singki anda. Apabila air mengandungi terlampau banyak kandungan besi, kesan kotoran berona coklat akan terhasil pada singki yang kelihatan seperti karat. Begitu juga pada kawasan yang mempunyai kandungan mineral yang tinggi akan menyebabkan binaan filem putih pada singki. Bagi mengatasi masalah ini, pastikan anda mengelap singki dengan kering selepas setiap kali digunakan dan membuatkan pembersihan yang lebih pada setiap hujung minggu menggunakan produk pengilap.


O5. Makanan


Makanan yang mengandungi kandungan garam yang tinggi perlu dielakkan daripada kering pada permukaan singki. Bersihkan singki ada setiap kali digunakan.




Tips: Membersihkan Singki Anda




Lakukan pembersihan singki dengan kerap



  • Lakukan pembersihan selepas setiap kali digunakan.
  • Lakukan lap kering selepas digunakan bagi mencegah pembentukan deposit mineral.
  • Lakukan sental singki setiap minggu, pastikan ia digosok mengikut arah garisan kemasan satin.
  • Hindari menyental singki merentasi garisan kemasan satin.
  • Hindari membenarkan cecair sabun atau pembersih lain kering pada permukaan singki.
  • Hindari meninggalkan solusi peluntur klorin dan air di dalam singki dalam keadaan terlampau lama.
  • Hindari menggunakan pad penyental besi halus untuk membersihkan singki anda.
  • Hindari menggunakan pelapik getah atau pelapik makanan di singki untuk melindungi permukaannya.
  • Hindari meninggalkan span basah, kain atau pad pembersih pada singki.



Singki Keluli Tahan Karat

Wednesday, 27 July 2011

PERCUMA: Tips Perihal Singki

Pilihan singki menjadi semakin popular dalam penyata gaya dan diselarikan dengan aplikasi konsep kediaman. Bukan sahaja mampu memberikan kemudahan dalam melakukan rutin kerja di dapur , tetapi juga dapat menampilkan penggayaan ruang dapur selaras dengan hidup masa kini. Pastikan anda memberi perhatian kepada beberapa elemen asas dalam pengunaan singki di ruang dapur kediaman.


Pemilihan Singki

Sebelum anda membeli singki, perkara utama yang perlu diberi perhatian adalah keperluan untuk penyediaan makanan. Sekiranya singki yang ada digunakan untuk pembasuhan yang bersaiz besar seperti periuk ataupun kuali, mangkuk singki besar individu adalah pilihan terbaik berbanding singki yang mempunyai dia mangkuk kecil. Sekiranya anda mempunyai mesin pencuci pinggan mangkuk, singki kecil bulat cukup dalam memenuhi keperluan pembasuhan anda. 

Manakala, bagi mereka yang menjadikan ruang singki sekunder di binaan pulau sebagai tempat penyediaan makanan, mangkuk singki yang kecil cukup bagi menampung fungsi aktiviti-aktiviti tersebut. Bagi mereka yang mampu menampilkan gaya hebat dan bercitarasa tinggi di ruang dapur, aplikasi kepala pili hasil rekaan pereka mampu mewujudkan titik tumpu pada ruang. 

Berikut beberapa unit singki yang boleh menjadi pilihan untuk dapur kediaman:









Kenal pasti material singki:

O1. Seramik

Ia menghasilkan rupa bentuk yang klasikal, teguh dan mudah dibersihkan tetapi sekiranya permukaan atas enamel sumbing atau retak ia tidak boleh diperbaiki. Oleh itu lindungi permukaannya dengan pelapik atau sembunyikan dengan perletakkan mangkuk.


O2. Bahan Komposit

Merupakan campuran antara bahan buatan manusia dan bahan semula jadi yang menghasilkan material yang teguh dan fleksibel yang boleh digunakan untuk pelbagai bentuk berbeza serta tahan kepada kotoran, kepanasan dan hentakan. Ia juga mudah dibersihkan dengan kain lembap ataupun cecair yang dikhususkan.


O3. Keluli Tahan Karat

Ia adalah pilihan yang praktikal dan bersih. Mudah dibersihkan dengan kain lembap dan bahan pencuci keluli tahan karat.


O4. Batu

Terdiri daripada jenis batu granit padu, 'limestone' dan marmar. Meskipun mahal ia memberikan penggayaan yang menawan. Perlu diingatkan bahawa jus atau produk sitrus boleh meninggalkan kesan pada batu.


O5. Kayu

Kebanyakkan kayu tidak bersesuaian untuk pembuatan singki melainkan kayu jati kerana ia secara semula jadinya berminyak yang melindunginya daripada air. Kayu boleh dibersihkan dengan pembersih biasa di rumah.

Tuesday, 26 July 2011

PERCUMA: Tips Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang Dekorasi Budaya Jepun

Dekorasi Budaya Jepun


* Hiasan ruang tidak boleh terlalu tersusun. Kedudukannya perlu dalam keadaan 'off-centre' atau tidak mengikut ruang.

Susunan off-centre


* Pilihan warna semula jadi dengan suntikan rona hitam menjadi pilihan untuk kesan lebih dramatik dan memperlihatkan status pemilik.

Warna Semula Jadi

* Kehadiran perabot adalah tidak terlalu banyak dan boleh disimpan dalam storage kerana kebanyakkan ruang kediaman masyarakat jepun adalah terhad.

Perabot ringkas dan tidak terlalu banyak

*Kedudukan aras lantai memperlihatkan fungsi dan penggunaan sesebuah ruang. Contohnya perbezaan antara ruang formal dan tidak formal.

Perbezaan lantai membezakan fungsi ruang


* Pemilihan fabrik lebih kepada pilihan warna-warna pudar dan motif semula jadi, inspirasi negara Jepun seperti daun buluh.

Fabrik dari rona warna semula jadi

* Aksesori yang ditampilkan adalah bersaiz kecil dan berunsur kraf tradisi. Pemilihan aksesori atau kelengkapan bersaiz besar amat jarang digunakan kerana saiz ruang yang terhad.

Pemilihan aksesori tradisi 

Monday, 25 July 2011

Tahukah Anda? : Kerangka Tingkap

Kerangka Tingkap

Sesebuah kerangka tingkap terdiri daripada dua tiang jenang yang disambungkan kepada kepala jenang dan ambang bawah. Untuk kerangka yang mempunyai beberapa daun tingkap dan liang cahaya, adalah perlu ditambahkan ambang antara dan jenang antara padanya.

Saiz piawai kerangka tingkap adalah seperti berikut:


Bahan-bahan yang digunakan dalam pembinaan kerangka tingkap adalah kayu, logam (aluminium) dan plastik (pvc).

Contoh pelbagai jenis kerangka tingkap yang digunakan:





Kerangka Kayu

Pembinaan kerangka kayu menggunakan saiz kayu yang berukuran 100mm x 75mm atau kayu nipis 38mm tebal yang lebarnya sama dengan tebal tembok. Bahagian-bahagian kerangka disambungkan dengan tanggam lubang dan puting atau tanggam kekang. Puting yang diperbuat pada tiang jenang dimasukkan ke dalam lubang di kepala jenang dan ambang bawah mengunjur seperti tanduk kira-kira 40mm. Unjuran-unjuran tanduk ini akan dimasukkan ke dalam tembok. Jika kerangka di bina searas dengan bahagian luar tembok, tanduk ini dibuang seginya supaya dapat menyiapkan kerja lepa dengan kemas. Tanggam lubang dan puting diglu, diapit dan dibajikan kukuh supaya tidak bergerak semasa digunakan.

Ambang bawah lebih lebar daripada anggota lain oleh kerana ia mengunjur sepanjang 30mm - 50mm dari permukaan tembok luar. 

Pada unjuran ini dibuat alur berdiameter 13mm di sebelah permukaan bawah selari dengan permukaan tembok untuk mengawasi air hujan dari memasuki ruang di antara kerangka dengan tembok. Saiz kayu untuk ambang bawah ialah 150mm x 75mm tau tambah dimensi unjuran untuk kayu yang sama lebar dengan tebal tembok.

Pada tiang jenang yang khas bagi tingkap berbingkai diperlukan tetingkat sedalam 13mm atau kayu penahan sedalam 13mm dipaku kepada tiang jenang untuk menahan daun tingkap.

Sunday, 24 July 2011

Tahukah Anda? : Tingkap

Tingkap

Tingkap ialah satu bukaan yang dibuat pada tembok dinding. Pembinaan tingkap terdiri daripada dua bahagian utama, kerangka tingkap dan daun tingkap. Bahan-bahan yang biasa digunakan untuk membina tingkap ialah kayu, logam, plastik dan untuk panel digunakan kaca atau papan kayu. Tingkap merupakan komponen yang mustahak dalam pembinaan sesebuah bangunan. Fungsi tingkap ialah:


Jenis Tingkap

Tingkap dibahagikan kepada dua jenis:



O1. Tingkap Ram Kaca

Bagi kawasan tropika, tingkap ram kaca adalah amat sesuai digunakan kerana ia murah, kos penyenggaraan rendah serta mempunyai penglihatan sempurna. Bahagian-bahagian utama tingkap ram kaca terdiri daripada sepasang bingkai ram dan beberapa kepingan ram kaca yang dipasangkan kepada kerangka kayu. 



Bingkai ram diperbuat daripada keluli galvani yang dilapis dengan zink di permukaannya. Ia mempunyai mekanisme bergerak dengan klip yang memegang kepingan ram kaca. Bingkai ini dipasang kepada tiang jenang kerangka tingkap dengan menggunakan skru. Saiz bingkai adalah bergantung kepada bilangan kepingan ram kaca. Untuk kegunaan biasa, saiz yang sesuai adalah di antara 4 keping ram sehingga 12 keping ram. 

Jadual menunjukkan bilangan keping ram berhubung dengan tinggi bingkai:



Saiz ram kaca ialah 150mm lebar dan 5mm tebal, panjangnya adalah mengikut luas bukaan kerangka. Untuk mengurangkan masa dan pengunaan bahan, sepasang bingkai ram boleh dipasang menjadi jenang di antara dua tingkap, tetapi hanya sesuai bagi tingkap yang setinggi 8 keping ram. Sambungan ini dilakukan dengan menggunakan 'skru penjodoh' atau 'coupling'. 


O2. Tingkap Berbingkai Kaca

Daun tingkap ini terdiri daripada panel kaca dipasang kepada kerangka kayu. Kerangka ini disambungkan dengan tanggam lubang dan puting. Sisi bingkai dan susur atas dibuat daripada kayu berukuran 50mm x 44mm dan susur bawah berukuran 75mm x 44mm. Di sekeliling kerangka dibuatkan tetingkat untuk menerima panel kaca. Di sebelah dalam dipasang kumai untuk menahan panel kaca.